Știai că abcesul dentar este unul dintre cele mai comune diagnostice puse de medicii stomatologi? Persoanele de toate vârstele se pot prezenta la cabinet cu o astfel de problemă. Nu este nimic grav, dar nici o problemă care poate să treacă de la sine. Dacă și tu ai observat o mică pungă cu puroi deasupra dintelui, atunci ar trebui să stabilești o programare la medicul tău.
Infecțiile bacteriene sunt cele care provoacă abces dentar, un termen cunoscut și drept infecție la măsea ori puroi la măsea. De ce apare și cum poate fi tratat? Află toate detaliile din acest articol și menține-ți sănătatea orală în stare optimă.
Ce este abcesul dentar?
Un abces dentar sau un abces gingival este o pungă plină cu puroi. Aceasta se poate forma în zona apicală sau periapicală a oricărui dinte, ca urmare a unei infecții bacteriene netratate. Abcesul periapical se formează la vârful rădăcinii dintelui, iar abcesul periodontal se formează în gingie, la partea laterală a rădăcinii.
De ce apare abcesul dentar?
E important de reținut că abcesul dentar nu apare din senin. Există niște cauze în spate – cauze pe care orice pacient, indiferent de vârstă ar trebui să le conștientizeze. Vorbim aici despre:
- Carii netratate la timp;
- Infecții bacteriene la nivelul pulpei dentare;
- Traumatisme care afectează smalțul dentar;
- Igienă deficitară;
- Alimentație bogată în zahăr;
- Gură uscată.
Care sunt simptomele abcesului dentar?
Simptomele abcesului dentar diferă destul de mult de la o persoană la alta, iar motivul constă în gravitatea problemei. De asemenea, simptomele pot fi diferite în funcție de localizarea acestuia. Enumerăm aici cele mai frecvente simptome care ar trebui să te trimită de urgență la stomatologie:
- Durere intensă și pulsatilă care se poate duce de la dinte către urechi și gât;
- Durere ascuțită la contactul cu alimente sau lichide la temperaturi extreme;
- Durere ascuțită în timpul masticației;
- Dificultăți de respirației;
- Ganglioni măriți;
- Ganglioni dureroși;
- Depozite de puroi la nivelul gingiei;
- Febră.
Cum poate fi tratat abcesul dentar?
Înainte de a stabili un plan de tratament, trebuie să înțelegi necesitatea de a primi un diagnostic de la o persoană specializată. Doar un medic stomatolog îți poate spune dacă ai sau nu un abces dentar și tot el îți va crea un plan de tratament personalizat. Tratamentele administrate după ureche nu sunt benefice și chiar îți pot face rău. Iată care sunt opțiunile de tratament:
Tratamentul chirurgical
În unele cazuri, medicul poate propune tratamentul chirurgical. Se realizează o mică incizie pentru a permite scurgerea puroiului. De asemenea, se vor elimina bacteriile de la nivelul pulpei dentare. Dacă infecția dentară s-a instalat sub o lucrare protetică, aceasta se va îndepărta.
Tratament medicamentos
De cele mai multe ori, medicii recomandă anumite medicamente, cele mai comune fiind:
- Antibiotice: Atenție, antibioticul se recomandă doar de către un specialist, în urma efectuării unei antibiograme;
- Antiinflamatoare: Acestea au rolul de a gestiona durerea și disconfortul. În funcție de caz, se poate opta pentru un antiinflamator puternic sau unul ușor mai slab.
Pe final de articol, îți reamintim că abcesul dentar poate apărea atât în cazul copiilor, cât și în cazul adulților, fiind o problemă care trebuie tratată cu deosebită responsabilitate. De cele mai multe ori, abcesul dentar nu ar trebui să persiste foarte mult, dar ne referim aici la cazuri în care se administrează tratament de specialitate, recomandat de către un medic stomatolog.
[…] drept infecție la măsea ori puroi la măsea. De ce apare și… Articolul Abcesul dentar – De ce apare și cum poate fi tratat? apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]